مشاوره حقوقی رایگان 09190218124

مشاوره حقوقی رایگان 09190218124

a.saidnesuad@yahoo.com

منوي اصلي

آرشيو مطالب

لينکستان

ساعت

امکانات

ورود اعضا:

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 502
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 502
بازدید ماه : 3865
بازدید کل : 101528
تعداد مطالب : 595
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1



رأي شماره۵۵۰ هيأت عمومي ديوان عدالت اداري با موضوع ابطال تعرفه شماره ۴۱ عوارض شهرداري....

گردش کار: آقاي غلامرضا شاطري به موجب دادخواستي، ابطال تعرفه شماره ۴۱ عوارض شهرداري مورد عمل براي سال ۱۳۸۸، در خصوص عوارض نيم‌درصد بر قراردادهاي پيمانکاري مصوب شوراي اسلامي شهر اراک را خواستار شده و در جهت تبيين خواسته اعلام کرده است که:
«احتراماً، اين جانب غلامرضا شاطري به استناد بند ۱ماده ۱۹ قانون ديوان عدالت اداري مصوب ۹/۳/۱۳۸۵، رسيدگي و ابطال تعرفه شماره ۴۱ مربوط به عوارض نيم درصد شهرداري بر قراردادهاي پيمانکاري مصوب شوراي شهر اراک مورد عمل براي سال ۱۳۸۸، به علت مخالفت با مفاد قانون ماليات بر ارزش افزوده مصوب ۱۷/۲/۱۳۸۷ مورد استدعاست. دلايل و جهات ابطال و نقض مصوبه مورد اعتراض به شرح زير به استحضار مي‌رسد:
۱ ـ شوراي شهر اراک طي نامه شماره ۴۹۵۱/۸۷/ش ـ ۸/۱۱/۱۳۸۷، ۴ جلد تعرفه‌هاي عوارض محلي شهرداري اراک جهت اجرا در سال ۱۳۸۸ از جمله تعرفه شماره ۴۱ مربوط به عوارض نيم درصد شهرداري قراردادهاي پيمانکاري که با استفاده از اختيارات حاصله از بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي کشور و انتخاب شهرداران مصوب۱/۳/۱۳۷۵ و اصلاحيه‌هاي بعدي، تصويب و به منظور تأييد به استانداري ارسال کرده است که استاندار استان مرکزي در اجراي بند ۱۲ تفويض اختيار شماره ۳۴/۳/۱/۹۳۰۴۴ـ۲۰/۷/۱۳۸۷ وزير کشور، تعرفه‌هاي عوارض موصوف را به لحاظ عدم مغايرت قانوني، به تأييد رسانده است.
۲ـ با عنايت به ماده ۱ قانون ماليات بر ارزش افزوده که بيان مي‌دارد عرضه کالاها و ارائه خدمات در ايران و همچنين واردات و صادرات آنها مشمول مقررات اين قانون است و از طرفي در ماده ۴، عرضه کالا را انتقال کالا از طريق هر نوع معامله است. همچنين ماده ۵ ارائه خدمات را به استثناء موارد مندرج در فصل نهم، انجام خدمات براي غير در قبال ما به ازا مي داند.
۳ـ با التفات به ماده ۶ قانون ياد شده، واردات را، ورود کالا يا خدمت از خارج از کشور يا از مناطق آزاد تجاري ـ صنعتي و مناطق ويژه اقتصادي به قلمرو گمرکي کشور و در ماده ۷ صادرات را، صدور کالا يا خدمت به خارج از کشور يا به مناطق آزاد تجاري ـ صنعتي و مناطق ويژه اقتصادي تعريف کرده است و به تبع آن در ماده ۹ معاوضه کالاها و خدمات را، عرضه کالا يا خدمت از طرف هر يک از متعاملين تلقي و به طور جداگانه مشمول ماليات مي داند.
۴ـ با توجه به تعاريف مندرج در بندهاي ۲ و ۱ اين دادخواست و نظر به متن ماده ۸ قانون ياد شده که اشعار مي‌دارد، اشخاصي که به عرضه کالا و ارائه خدمت و واردات و صادرات آنها مبادرت مي‌نمايند به عنوان مؤدي شناخته شده است و مشمول مقررات اين قانون خواهند بود. لذا پيمانکاران که عهده‌دار يکي از موارد تعريف شده و يا تواماً مي‌باشند و غير از موارد و حالات ياد شده، مورد و حالت ديگري براي انجام کار پيمانکاران متصور نيست. فلذا کليه قراردادهاي پيمانکاران در چارچوب يکي از موارد مارالذکر و يا توأماً صورت مي‌پذيرد و مشمول قانون ماليات بر ارزش افزوده مي‌شوند.
۵ ـ نظر به ماده ۱۶ قانون مذکور، نرخ ماليات بر ارزش افزوده يک و نيم درصد (۵/۱%) است و در بند (الف) ماده ۳۸، نرخ عوارض شهرداريها و دهياريها در رابطه با کليه کالاها و خدمات کالا و خدمات مشمول قانون مورد اشاره را، علاوه بر نرخ ماليات موضوع ماده (۱۶)، مشمول نرخ يک و نيم درصد (۵/۱%) دانسته است.
۶ ـ به موجب ماده ۵۰ قانون صدرالذکر، برقراري هر گونه عوارض و ساير وجوه براي انواع کالاهاي وارداتي و توليدي و همچنين ارائه خدمات که در اين قانون تکليف ماليات و عوارض آنها معين شده است، همچنين برقراري عوارض به درآمدهاي مأخذ محاسبه ماليات، سود سهام شرکتها، سود اوراق مشارکت، سود سپرده گذاري و ساير عمليات مالي اشخاص نزد بانکها و مؤسسات اعتباري غيربانکي مجاز، توسط شوراهاي اسلامي و ساير مراجع ممنوع است و در تبصره ۱ اين ماده آمده است شوراهاي اسلامي شهر و بخش جهت وضع هر يک از عوارض محلي جديد که تکليف آنها در اين قانون مشخص نشده باشد موظفند موارد را حداکثر تا پانزدهم بهمن ماه هر سال براي اجرا در سال بعد تصويب و اعلام عمومي نمايند که عوارض نيم درصد بر قراردادهاي پيمانکاري، تکليفشان در قانون ماليات بر ارزش افزوده مشخص شده و به استناد مواد (۱۶) و (۳۸) نرخهاي ماليات و عوارض به وضوح درج شده است.
۷ـ با دقت نظر به مفاد ماده ۵۲ قانون موصوف که از تاريخ لازم اجرا شدن آن، قانون اصلاح موادي از قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و چگونگي برقراري و وصول عوارض و ساير وجوه از توليدکنندگان کالا، ارائه‌دهندگان خدمات و کالاهاي وارداتي مصوب ۱۳۸۱ و اصلاحيه بعدي آن و ساير قوانين و مقررات خاص و عام مغاير مربوط به دريافت هر گونه ماليات غيرمستقيم و عوارض بر واردات و توليد کالاها و ارائه خدمات را لغو و برقراري و دريافت هر گونه ماليات غيرمستقيم و عوارض ديگر از توليدکنندگان و واردکنندگان کالاها و ارائه‌دهندگان خدمات ممنوع کرده است و حکم اين ماده را شامل قوانين و مقررات مغايري که شمول قوانين و مقررات عمومي بر آنها مستلزم ذکر نام يا تصريح نام است، نيز مي‌داند.
۸ ـ شوراي شهر اراک وضع عوارض نيم درصد بر قراردادهاي پيمانکاري را به استناد دادنامه شماره ۱۴۷۶ـ۱۲/۱۲/۱۳۸۶ هيأت عمومي ديوان عدالت اداري دانسته است که با توجه به اين مهم که قانون ماليات بر ارزش افزوده در مورخ ۱۷/۲/۱۳۸۷ به تصويب رسيده و قواعد و مقررات جديد را وضع کرده و مؤخر بر دادنامه ياد شده است، لذا رأي مارالذکر نافذ نيست و از درجه اعتبار ساقط است.
با توجه به مطالب معنون و از آن جا که عوارض نيم درصد بر قراردادهاي پيمانکاري، تکليفشان در قانون ماليات بر ارزش افزوده مشخص شده است و به استناد مواد (۱۶) و (۳۸) نرخهاي ماليات و عوارض به وضوح درج شده است و برقراري هر گونه عوارض و ساير وجوه براي انواع کالاهاي وارداتي و توليدي و همچنين ارائه خدمات که در قانون، تکليف ماليات و عوارض آنها معين شده است توسط شوراهاي اسلامي و ساير مراجع ممنوع است و شوراهاي اسلامي شهر و بخش، جهت وضع هر يک از عوارض محلي جديد، که تکليف آنها در اين قانون مشخص نشده است، مي‌توانند به تصويب برسانند. لذا ابطال تعرفه شماره ۴۱ ياد شده مورد استدعاست. »
تعرفه حاوي بندهاي متعدد است ليکن صدر تعرفه به شرح زير آغاز شده است:
«عوارض نيم درصد بر قراردادهاي پيمانکاري مستنداً به تبصره ۲ بند ۲ ماده ۹۹ قانون شهرداريها و به استناد دادنامه شماره ۱۴۷۶ـ۱۲/۱۲/۱۳۸۶ هيأت عمومي ديوان عدالت اداري»
در پاسخ به شکايت مذکور، رئيس شوراي اسلامي شهر اراک به موجب لايحه شماره ۸۶/۸۹/ش ـ ۱۸/۱/۱۳۸۹ توضيح داده است که:
«احتراماً، به استحضار مي‌رساند، با بررسي دقيق شکايت مشاراليه موارد ذيل در پاسخ به شکايت نامبرده به عرض مي‌رسد:
۱ـ طبق ماده «۱» قانون ماليات بر ارزش افزوده در خصوص ماليات مطرح است و مربوط به عوارض نيست و در خصوص عرضه کالاها و ارائه خدمات و واردات و صادرات است که قراردادهاي پيمانکاري جزء هيچ يک از موارد مصرح در قانون نيست و در قالب عوارض محلي طبق بند ۱۶ ماده ۷۱ تشکيلات و وظايف و انتخابات شوراي اسلامي [قانون تشکيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱/۳/۱۳۷۵] اين عوارض وضع شده است.
۲ـ طبق رأي هيأت عمومي ديوان عدالت اداري در دادنامه ۱۴۷۶ـ۱۲/۱۲/۱۳۸۶، وضع اين عوارض مجاز دانسته شده و هيچ مغايرتي با قوانين فرادست نداشته است.
۳ـ وضع عوارض بر قراردادهاي پيمانکاري دقيقاً طبق تبصره۱ ماده ۵۰ قانون ماليات بر ارزش افزوده وضع  مي‌شود و خارج از قانون نيست.
۴ـ شاکي قيد کرده است که قانون ماليات بر ارزش افزوده مقدم بر رأي هيأت عمومي ديوان که مؤخر است تصويب شده که با عنايت به بند «۱» و بند «۳» فوق پاسخ لازم ارائه شده است.
علي‌هذا استدعا دارد خواسته شاکي از طرف آن مرجع کان لم يکن و قرار رد دعوا صادر فرمايند و نتيجه را به طرفين دعوا ابلاغ فرمايند. »
هيأت عمومي ديوان عدالت اداري در تاريخ ياد شده با حضور رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب ديوان تشکيل شد. پس از بحث و بررسي، با اکثريت آراء به شرح آينده به صدور رأي مبادرت مي ‎ کند.

رأي هيأت عمومي
نظر به اين که در ماده ۵۰ قانون ماليات بر ارزش افزوده مصوب ۱۷/۲/۱۳۸۷، برقراري هرگونه عوارض و ساير وجوه براي انواع کالاهاي وارداتي و توليدي و همچنين ارائه خدمات که در اين قانون تکليف ماليات و عوارض آنها معين شده، ممنوع اعلام گرديده است و در بند الف ماده ۳۸ از همين قانون، نرخ عوارض خدمات ۵/۱ درصد تعيين شده است و فعاليتهاي پيمانکاري نيز از مصاديق ارائه خدمات است و از سويي به موجب ماده ۵۲ قانون ماليات بر ارزش افزوده ، قانون اصلاح موادي از قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و چگونگي برقراري و وصول عوارض و ساير وجوه از توليدکنندگان کالا، ارائه‌دهندگان خدمات وکالاهاي وارداتي مصوب سال ۱۳۸۱ صريحاً لغو شده است و رأي شماره ۱۴۷۶ـ۱۲/۱۲/۱۳۸۶ هيأت عمومي ديوان عدالت اداري که مستند به قانون پيش گفته، برقراري عوارض نيم درصد از قراردادهاي پيمانکاري توسط شوراي اسلامي شهر اردکان را مغاير قانون تشخيص نداده بود، با لحاظ ماده۵۲ قانون ماليات بر ارزش افزوده و ماده ۵۳ الحاقي به آيين دادرسي ديوان عدالت اداري مصوب سال ۱۳۸۴ واجد اثر قانوني نيست، بنابراين تعيين عوارض بر قراردادهاي پيمانکاري مصرح در تعرفه شماره ۴۱ عوارض شهرداري در سال ۱۳۸۸ مصوب شوراي اسلامي شهر اراک مغاير حکم مقنن به شرح مذکور است. لذا با استناد به بند يک ماده ۱۹ و ماده ۴۲ قانون ديوان عدالت اداري حکم به ابطال آن صادر و اعلام مي‌شود .
رئيس هيأت عمومي ديوان عدالت اداري ـ محمدجعفر منتظري

شماره هـ/۸۸/۵۵۵                                                                        ۲۸/۸/۱۳۹۱
تاريخ دادنامه : ۸ / ۸ /۱۳۹۱        شماره دادنامه: ۵۵۰        کلاسه پرونده : ۸۸/۵۵۵


نويسنده: علی اکبر سیدنژاد تاريخ: جمعه 27 بهمن 1391برچسب:رأي شماره۵۵۰, هيأت عمومي ديوان عدالت اداري, با, موضوع ابطال تعرفه شماره ۴۱ ,عوارض شهرداري,,,,, موضوع: <-PostCategory-> لينک به اين مطلب

درباره وبلاگ

علی اکبر سیدنژاد کارشناس ارشد حقوق 09190218124

نويسندگان

لينکهاي روزانه

جستجوي مطالب

طراح قالب

© All Rights Reserved to lawyer9.LoxBlog.Com | Template By: NazTarin.Com